Hoe kies ik de juiste lichtbundel?
Railverlichting voor thuis/1-fase
Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.
Bekijk 1-fase verlichtingRailverlichting voor op kantoor/3-fase
Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.
Bekijk 3-fase verlichtingRailverlichting voor thuis/Magneet
Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.
Bekijk MagneetverlichtingBij het kiezen van nieuwe verlichting, heeft de lichtbundel van een lamp veel impact op hoe het licht eruit komt te zien. Vooral bij inbouwspots kan de lichtbundel onderling veel verschillen. In deze blog vertellen we je meer over lichtbundels en de toepassing ervan. Zo kun je straks een weloverwogen keuze maken over de juiste lichtbundel!
Wat is een lichtbundel?
De lichtbundel – of stralingshoek – van een lamp bestaat uit alle lichtstralen die uit de lichtbron komen, en wordt aangeduid in graden. Het wordt ook vaak de openingshoek van de verlichting genoemd. Spots hebben bijvoorbeeld vaak een hele smalle lichtbundel van 10 tot 45 graden. Wanneer je een specifiek oppervlak wil verlichten, is het handig om te weten welke vorm de lichtbundel heeft. Zo weet je wat voor soort licht je kunt verwachten wanneer je de lamp op z’n plek hangt.
Soorten lichtbundels
Er bestaan verschillende soorten lichtbundels, met elk hun eigen toepassing. Zo worden hele smalle lichtbundels vaak gebruikt om een klein oppervlak uit te lichten of een accent aan te geven. Denk bijvoorbeeld maar aan een klein spotje boven een schilderij aan de muur. Grote lichtbundels worden daarentegen juist gebruikt om grotere oppervlakten uit te lichten. Plafondlampen hebben bijvoorbeeld vaak een grotere stralingshoek.
Gevolg van de lichtbundel
Dus, hoe breder de lichtbundel, hoe groter het oppervlak wat ermee verlicht kan worden. Echter zorgt een bredere lichtbundel er ook voor dat het licht minder ver reikt. Als je hele hoge plafonds hebt is het dus niet altijd handig om met hele brede lichtbundels te werken, omdat het licht op de werkplek dan onvoldoende is. In dit soort ruimtes is het dan ook vaak prettig om accentverlichting toe te voegen op specifieke werkplekken, om bijvoorbeeld lezen makkelijker te maken. De lichtsterkte van een spot is dus in de praktijk vaak niet hetzelfde als die van een plafondlamp, ondanks dat ze hetzelfde aantal lumen kunnen uitstralen.
Welke lichtbundel kies ik?
Bij het kiezen van een lichtbron is het dus ook nodig om te kijken naar de lichtbundel. Bedenk, voordat je een lichtbron koopt, waar je de lichtbron hangt en wat de functie van de lamp is. Wil je een klein en specifiek oppervlak verlichten, kies dan voor een smalle lichtbundel (bijvoorbeeld 10 graden). Wil je een hele ruimte verlichten? Kies dan voor een of meerdere lampen met een grotere stralingshoek. Het is natuurlijk ook mogelijk om combinaties te maken, met een brede lichtbundel om de algehele ruimte te verlichten en lampen met kleinere lichtbundels om specifieke plekken of accenten uit te lichten.