Wat is Zigbee?
Railverlichting voor thuis/1-fase
Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.
Bekijk 1-fase verlichtingRailverlichting voor op kantoor/3-fase
Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.
Bekijk 3-fase verlichtingRailverlichting voor thuis/Magneet
Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.
Bekijk MagneetverlichtingZigbee is een term die veel voorkomt in de wereld van slimme verlichting. Maar wat is het eigenlijk? In het kort is het een draadloos communicatieprotocol. Veel bedrijven gebruiken Zigbee in hun slimme lampen, stekkers of led dimmers.
Zigbee in het kort
Je zou Zigbee kunnen zien als een soort WiFi: ook dit is een draadlozeverbinding waardoor apparaten met elkaar kunnen communiceren. Het verschil is echter dat Zigbee vooral bedoeld is voor smarthome connecties. Het is dus een soort standaard die veel bedrijven gebruiken om hun (smart home) apparaten onderling te kunnen laten communiceren. Omdat Zigbee speciaal bedoeld is voor smart home applicaties, heeft het een aantal voordelen ten opzichte van WiFi.
De voordelen van Zigbee
- Alle communicatie in het Zigbee protocol is twee-wegs: apparaten bevestigen de "commando’s" die aan hen worden gegeven. Dit maakt Zigbee erg betrouwbaar voor smart home systemen. Het zorgt ervoor dat apparaten nooit een commando missen.
- Zigbee is vrij gestandaardiseerd, en dan met name in verlichting. Dat wil zeggen dat het gebruikt wordt als een soort "standaard" communicatieprotocol voor veel smart home devices. Grote merken zoals Philips Hue en Google Home maken bijvoorbeeld ook gebruik van Zigbee. Dit maakt de standaard niet alleen enorm betrouwbaar, maar zorgt er ook voor dat je veel apparaten die Zigbee ondersteunen onderling kunt koppelen.
- Een ander voordeel is het feit dat Zigbee dezelfde draadloze band gebruikt als Wi-Fi en Bluetooth: 2,4 GHz. Dit betekent dat apparaten eenvoudig gecertificeerd en wereldwijd verkocht kunnen worden.
Het nadeel van Zigbee
Het grootste nadeel van Zigbee is dat je deze producten niet direct met je telefoon kunt verbinden. Je telefoon is voorzien van andere communicatiemiddelen zoals Bluetooth en WiFi, maar kan geen Zigbee ontvangen. Daarom heb je vrijwel altijd een smart home hub nodig om je Zigbee apparaten te kunnen verbinden, zoals Amazon Alexa of Google Home. Dit is niet het geval communicatieprotocollen zoals Tuya.
Je zou onze Zigbee dimmers middels Touchlink wel zonder controller/hub kunnen koppelen aan andere Touchlink ondersteunende hardware, zoals Touchlink afstandsbedieningen of draadloze schakelaars.
Conclusie
In het kort is Zigbee een krachtige, energiezuinige en betaalbare smart home technologie. Het wordt breed gebruikt voor verlichting door grote merken zoals Google en Philips Hue. Naast verlichting vind je het ook terug in sensoren, schakelaars, rolgordijnen en meer smart home producten van verschillende merken. En omdat de apparaten goedkoper zijn, kun je je huis voor minder geld automatiseren. Veel merken werken op Zigbee, maar lang niet allemaal. Let daarom bij de aanschaf van een Zigbee product goed op of deze compatibel is met je huidige smart home systeem of het smart home systeem wat je aan wil schaffen. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen of onverwachte kosten komt te staan.
Wil je weten welke producten in onze webshop werken met Zigbee? Klik dan op deze link. Heb je nog vragen over Zigbee, of ontvang je graag advies over smart home verlichting bij jou thuis? Neem dan gerust contact met ons op. Het team van Qub lichtexperts helpt je graag verder!