Wat is de CRI of RA waarde bij mijn led lamp?
Railverlichting voor thuis/1-fase
Railverlichting voor thuis ook wel 1-fase verlichting genoemd.
Bekijk 1-fase verlichtingRailverlichting voor op kantoor/3-fase
Railverlichting voor op kantoor ook wel 3-fase verlichting genoemd.
Bekijk 3-fase verlichtingRailverlichting voor thuis/Magneet
Railverlichting met magnetische bevestiging voor thuis.
Bekijk MagneetverlichtingJe ziet het vaak in de specificaties van een lichtbron staan: de Color Rendering Index (CRI) of kleurweergave. Vaak is dit een getal tussen de 70 en de 90, met de eenheid “Ra” erachter. Maar wat houdt dit precies in? En wanneer is deze waarde belangrijk?
Wat betekent CRI?
De kleurweergave of CRI van een lichtbron is eigenlijk hoe “kleurecht” de kleuren van objecten zijn onder dit licht. Denk maar aan een rode appel: in daglicht zie je de echte kleur van de appel, terwijl de kleur er heel anders uitziet zodra je deze onder een groene lamp houdt. Hoe hoger de CRI, hoe beter en echter de kleuren van objecten onder deze lichtbron eruit zien. De CRI kun je dus niet bepalen door alleen maar naar de kleur van een lichtbron te kijken, maar door juist te kijken naar de kleuren van objecten onder de lamp. Dit komt omdat CRI niet zozeer te maken heeft met de kleur van het licht, maar met hoe de kleur van het licht is opgebouwd. Dit noemen we ook wel het spectrum van het licht.
Hoe wordt de CRI bepaald?
De CRI kan een waarde van 0 tot 100 hebben, en wordt bepaald door een aantal referentiekleuren onder de lichtbron in kwestie te vergelijken met diezelfde kleuren onder daglicht. Vervolgens wordt er per kleur berekend hoe veel de weergave afwijkt van de “echte” kleur. Hoe meer de kleuren onder de lichtbron in kwestie overeenkomen met kleuren onder daglicht, hoe beter en hoger de CRI. Een CRI van 100 houdt dus in dat de lamp alle kleuren precies zo weergeeft zoals ze zijn.
Welke CRI waardes zijn acceptabel?
Voor de meeste binnenruimtes is een CRI van 80 (Ra) een acceptabele richtlijn voor kleurweergave. Echter hangt het ook af van de functie van de ruimte; in een ruimte waar kleurweergave belangrijk is voor de activiteit die er plaatsvindt, is een CRI van 90 een betere richtlijn. Denk bijvoorbeeld aan een museum, waar de kleur van het licht de weergave van een bepaald schilderij kan veranderen. Met een lage CRI ziet het Melkmeisje van Vermeer er toch ineens heel anders uit! Ook voor bijvoorbeeld verfwinkels of textielfabrieken is een hoge CRI aan te raden. Twijfel je nog welke CRI waarde het beste past bij jouw ruimte? Vraag ons dan gerust om advies!